De flesta Hoyorna kommer från vår egen odling då vi själva samlar på dessa vackra växter. Vilka sorter som finns tillgängliga i lager att handla varierar under året.
Vi har inte hela sortimentet inne på en gång i webbutiken utan uppdaterar sortimentet efter varv vi har nya plantor eller sticklingar. Under högsäsong försöker vi uppdatera ca 1 gång i veckan. Alla bilder på sticklingar och småplantor är exempelbilder och visar ungefärlig storlek på sticklingen / plantan om inget annat anges. Tänk på att växer kan ändra sig sedan de fotograferas. Vi säljer även ibland plantan på bilden Buy What You See. Det står i så fall tydligt angivet att det är exakt den plantan det gäller.
Hoyor / Porslinsblommor vill ha en porös och lucker men samtidigt fuktighetshållande jord. Småplantor och sticklingar planteras till en början i en liten kruka på ca 6 - 8 cm beroende på art och hur mycket rötter de har. I en mindre kruka är det lättare att vattna rätt - vattna igenom krukan och låt torka lite innan nästa vattning. Använder du en för stor kruka från början så får man vattna lite försiktigare - har Hoyan bara lite rötter och man vattnar mycket kan det hända att Hoyan står blöt för länge och rötterna tar skada. Både små sticklingar och plantor klarar att torka upp lite mellan vattningarna. Däremot är det ingen Hoya som vill vara konstant våt, då är risken stor att rötterna ruttnar. De små plastkrukorna sticklingarna och plantorna levereras i är bra till både små plantor och sticklingar den första tiden. Plantera om sticklingen / plantan vid behov sedan när den etablerat sig och börjat växa, när det är fullt med rötter i den lilla krukan är det dags att plantera om till en större kruka.
När sticklingen / plantan fått ett bra rotsystem så kan man plantera i en större kruka och i vilken modell man föredrar - plast - lerkruka/ teracotta - stengods osv.
Vattningen av Hoyorna anpassar man mycket efter vilken kruka och jordblandning man har. Lerkruka / Teracottakrukor torkar ut snabbare än plast och stengodskrukor.
Likaså så får man anpassa jordblandningen till vilken typ av vattnare man är. Vattnar man ofta ska man ha en mer vädränerad jordblandning, vattnar man mer sällan så vill man fortfarande ha en porös jord, men lite mer fuktighetshållande jord.
Hoyor trivs i en lucker och porös jordblandning. Vanlig blomjord är för kompakt, även den man köper med små lecakulor i. Gör din egen jordblandning med tex blomjord och / eller kokosfiber uppblandad med små lecakulor och / eller perlite och vermiculite eller pimpsten och scoria. Jorden ska vara porös och genomsläpplig men samtidigt fuktighetshållande.
De flesta Hoyor tål att torka upp mellan vattningarna och är lättskötta och tåliga. Vissa tunnbladiga Hoyor vill ha lite mer jämn vattning och vill inte torka ut allt för länge. Ingen Hoya trivs med att stå blöt allt för länge, speciellt inte på vintern när det är kallare omgivningstemperatur och dåligt med ljus, minska på vattningen då.
De flesta Hoyor trivs i halvskugga eller ett ljusare läge. Det är dock inte många som vill stå i full sol hela dagen. Många Hoyor växter och trivs även i ett mörkare fönster men de blommar inte bra där. Där passar Hoyor som man mest odlar för de vackra bladverket.
Vid varje art står odlingsförhållanden som rekommenderas. Skuggigt läge kan vara i norrläge eller en bit in i ett ljusare fönster. Ett ljust läge är aldrig direkt i brännande sol. Det kan vara en bit in i ett söderfönster eller i ett sönderfönster som man skuggat. Nästan inga Hoyor vill odlas direkt i sol. Ett söderfönster utan skugga blir väldigt brännande och varmt utan skydd, speciellt på våren är solen extra stark i ett sådant fönster.
Svårrotade och svårodlade Hoyor rekommenderas att rota och gärna vidare odling i pimpsten eller scoria.
Pimpsten och scoria passar även bra att blanda i jorden / kokosfibern för att få ett luftigare porösare substrat.
© 2025 Plantanica