Hoya fröplantor
Hoya fröplantor från Plantanicas egna odling
Vi har de senaste åren fått många frökapslar på fllera av våra Hoyaplantor.
Troligtvis är det någon nattpollinerande insekt som varit i farten.
Vi har inte själva plats för att odla alla fröplantor själva så här kommer vi ibland att lägga ut några av fröplantorna vi har till salu.
Då massor av Hoyor blommade samtidigt och vi fick frökapslar på många samtidigt så vet man inte hur fröplantan blir. Blir den likadan som moderplantan? Eller blir det någon spännande korsning? Blir det en bättre variant av moderplantan?
Det blir en spännande resa att följa med på utvecklingen av fröplantorna.
Du som köper en fröplanta av oss, när du får den att blomma så får du väldigt gärna höra av dig. Hade varit så kul att veta vad det blev av just din fröplanta.
Alla fröplantorna har eller kommer att få ett unikt eget nummer.
Hela nummret skall alltid följa med plantan om du delar den vidare till andra.
Varför vi ger alla plantor unika nummer är för att det ska gå att veta exakt vilken fröplanta det är.
Alla fröplantorna från en frökapsel kan bli likadana som moderplantan om den har korsat sig med sig själv. Men de kan lika gärna bli olik moderplantan då mängder med Hoyor blommade här samtidigt och då vi fick frökapslar på flera olika Hoyor i samtidigt. Då fröplantorna ännu är små och ingen av dem blommat ännu så vet man inte vad det blir förräns de blommar.
Så det är viktigt att hela nummret som står skrivit på etiketten alltid följer med plantan så man kan identifiera just den Hoya fröplantan.
Till exempel: Hoya lacunosa X ? 1-18-09
Första siffran anger att det är en fröplanta från frökapsel nummer 1
Andra och tredje nummret är ett datum vi använt för nummrering av sådderna.
Sedan kommer varje planta få ytterligare ett nummer men det skriver vi vid leverans av din stickling på etiketten som medföljer fröplantan.
Sådd av frö i olika stadier. vissa sådde vi i enbart vermiculite, vissa i enbart perlite, vissa i vermiculite med perlite på toppen. I alla olika substrat grodde de bra.
Bäst var att så i vermiculite med perlite på toppen. Enda funktionen perliten på toppen var för att lättare se fröerna vid sådd. Vid odling och grodd av fröer fungerade det bäst med vermiculiten. Detta för att den håller näringen bättre än perlite. De i perlite blev ofta ljusa i bladen samt utvecklade sig långsammare.
Har haft sådden i plastpåsar under hela groningen så det blir som ett miniväxthus. samt svag gödselvattning emellanåt. sådden har stått under lysrörsbelysning / led lampor.
Omskolade små Hoya fröplantor av Hoya lacunosa Long Leaf X ? i kokosfiber uppblandad med perlite samt vermiculite. De får fortsätta att bo i plastpåse så det blir ett miniväxthus med förhöjd fuktighet. Vid behov får man öppna och stänga så det kommer in luft. Svag gödselvattning då och då. Plantorna odlas under lysrörsbelysning / led lampor.
Nedan en sprucken frökapsel från lacunosa. Hoya frön har som maskrosor som flyger lätt iväg. Bäst är att sätta något runt frökapseln använd något luftigt tunt material innan den öppnar sig och spricker så fångas alla fröerna där.
Vid sådd har vi tagit bort det vita luddet och bara sått fröerna.
Nedan bild på lacunosa frökapslar i olika stadier.
Tyvärr!
Hittade inga produkter