Odlingsråd

 Skötsel av dina nyinköpta växter

Hoya Porslinsblommor

Orotade Hoya sticklingar

De flesta Hoyor / porslinsblommor är lätta att rota och går bra att rota i vatten, mossa eller lucker och porös jordblandning. 

Det kan vara svårt att se ibland vad som är upp eller ner på en stickling. Etiketten sitter alltid med spetsen nedåt och det är den ändan som ska ner i jorden.

Vatten funkar bra till de flesta om du är ovan att rota sticklingar. Byt vatten 1-2 ggr i veckan. Ställ ljust men skyddat från brännande sol. Hur lång tid det tar innan rötter börjar komma varierar väldigt. Vissa får rötter på bara en vecka, medans andra tar flera veckor innan rötter tittar fram.Andra svårrotade kan ta väldigt lång tid på sig att få rötter och börja växta. Plantera i jordblandning när de fått rötter på ett par cm. Eller fortsätt odlingen i lavagrus ( pimpsten / scoria). Sätt inte bladen i vatten (då kan de ruttna och vattnet blir fort dåligt) - klipp av de nedersta bladen om det är väldigt småbladiga med tätt mellan noderna.

 

mossa sphagnum rotning hoya

Sphagnum mossa

Rotar du i mossa eller så tänk på att försöka pilla bort så mycket mossa som möjligt innan du planterar sticklingen i jordblandning. Sitter det för mycket mossa kvar runt rötterna så kan det antingen bli för fuktigt runt rotklumpen eller, om jorden fått torka ut för mycket så kan det vara svårt att få fuktighet i mossan igen. Sätt plastpåse på krukan så det blir som ett miniväxthus. Öppna och stäng vid behov så det är fuktigt, det ska inte vara för vått.coir kokosfiber kokosjordkokosnötsjord rotning hoya

Kokosfiber eller jord blandning

Kokosfiber / Coir uppblandad med perlite och små lecakulor och / eller lavagrus ( pimpsten och eller scoria),  är ett jättebra rotningsmedium, det använder jag själv för att rota de flesta sticklingarna i. Vanlig blomjord går bra att använda också men den behöver blandas upp med perlite och små lecakulor etc så den blir porös.  Använd gärna miniväxthus eller sätt krukan i plastpåse så det blir en fuktig miljö runt sticklingen, detta gör att rotningen går fortare.
Ställ skuggigt tills sticklingen har rotat sig. Plantera sedan i lucker och porös jordblandning och låt stå skuggigt och lite skyddat den första tiden innan den har etablerat sig och börjat växa. Placera aldrig en nyanländ stickling eller planta direkt i sol, då kan de får solskador (brännmärken på bladen). En orotad stickling tappar dessutom en massa vätska i bladen innan den har fått rötter och kan ta upp vatten ordenligt.

Rotade sticklingar / småplantor: Plantera i lucker och porös jordblandning och låt stå skuggigt den första tiden. En bra jordblandning för både små och stora Hoyor kan vara 1 del jord och 1 del kokosfiber och ca 1/4 del annat substrat, tex perlite och lecakulor. Håll substratet lagom fuktigt och vattna när det börjar torka ut.

 

pimpsten lavagrus odling och rotning av hoya

Lavagrus vulkangrus

Pimpsten och scoria är ett vulkaniskt material som är jättebra att rota sticklingar i. Både Hoya, suckulenter och andra växter. Vi har själv övergått till att rota de flesta sticklingar i detta material då det är väldigt lätt att hålla lagom fuktig och även svårrotade sticklingar brukar gå bra i detta substrat.
Sätt sticklingen i en genomskinlig glasburk eller plastglas. Fyll på till ca en tredjedel  med vatten så substratet är fuktigt.  Fyll på vatten vid behov. Fyll inte vatten ända upp, då blir det som vattenrotning i stället, utan bara i botten ska det vara vatten och sedan drar pimpstenen och eller scorian upp vattnet med hjälp av dess kapilärvärkan.


Svårrotade och svårodlade Hoyor rekomenderar jag speciellt att rota och gärna vidare odling i detta material. Hoyor som kan vara känsliga för att torka ut passar ypperligt att odla i enbart pimpsten.
Pimpsten och scoria passar även bra att blanda i jorden / kokosfibern för att få ett luftigare porösare substrat.

 

Sätt gärna plastpåse på Hoyan under rotning så blir det som en miniväxthus. Öppna / stäng så det är lagom fuktigt.

 

Plantering av Hoya sticklingar och småplantor

Hoyor / Porslinsblommor vill ha en porös och lucker men samtidigt fuktighetshållande jord. Småplantor och sticklingar planteras till en början i en liten kruka på ca 6 - 8 cm beroende på art och hur mycket rötter de har. Jag använder själv de fyrkantiga svarta krukorna på 7 och 8 cm till all sticklingsuppdagning och tillväxt de första halvåret / året.  I en mindre kruka är det lättare att vattna rätt - vattna igenom krukan och låt torka lite innan nästa vattning. Använder du en för stor kruka från början så får man vattna lite försiktigare - har Hoyan bara lite rötter och man vattnar mycket kan det hända att Hoyan står blöt för länge och rötterna tar skada. Både små sticklingar och plantor klarar att torka upp lite mellan vattningarna. Däremot är det ingen Hoya som vill vara konstant våt, då är risken stor att rötterna ruttnar. Plastkrukor är bra till både små plantor och sticklingar den första tiden.
Plantera om sticklingen / plantan efter ca 6 - 8 månader. Antingen i samma krukstorlek - beroende på hur trångt det är för rötterna i krukan eller i en lite större kruka.


När sticklingen / plantan fått ett bra rotsystem så kan man plantera i en större kruka och i vilken modell man föredrar - plast - lerkruka/ teracotta - stengods osv.
Vattningen av Hoyorna anpassar man mycket efter vilken kruka och jordblandning man har.
Lerkruka / Teracottakrukor torkar ut snabbare än plast och stengodskrukor.
Likaså så får man anpassa jordblandningen till vilken typ av vattnare man är. Vattnar man ofta ska man ha en mer vädränerad jordblandning, vattnar man mer sällan så vill man fortfarande ha en porös jord, men lite mer fuktighetshållande jord.

 

Odling av Hoya

Hoyor trivs i en lucker och porös jordblandning. Vanlig blomjord är för kompakt, även den man köper med små lecakulor i. Gör din egen jordblandning med tex blomjord och / eller kokosfiber uppblandad med små lecakulor och / eller perlite och vermiculite eller pimpsten och scoria. Jorden ska vara porös och genomsläpplig men samtidigt fuktighetshållande.

De flesta Hoyor tål att torka upp mellan vattningarna och är lättskötta och tåliga.  Vissa tunnbladiga Hoyor vill ha lite mer jämn vattning och vill inte torka ut allt för länge. Ingen Hoya trivs med att stå blöt allt för länge, speciellt inte på vintern när det är kallare omgivningstemperatur och dåligt med ljus, minska på vattningen då.

De flesta Hoyor trivs i halvskugga eller ett ljusare läge. Det är dock inte många som vill stå i full sol hela dagen. Många Hoyor växter och trivs även i ett mörkare fönster men de blommar inte bra där. Där passar Hoyor som man mest odlar för de vackra bladverket.
Vid varje art står odlingsförhållanden som rekomenderas. Skuggigt läge kan vara i norrläge eller en bit in i ett ljusare fönster. Ett ljust läge är aldrig direkt i brännande sol. Det kan vara en bit in i ett söderfönster eller i ett sönderfönster som man skuggat. Nästan inga Hoyor vill odlas direkt i sol. Ett söderfönster utan skugga blir väldigt brännande och varmt utan skydd, speciellt på våren är solen extra stark i ett sådant fönster.

 

 

Skötsel av nyanlända suckulenter

Suckulenterna planteras eller rotas i en väldränerad jordblandning. Ställ skuggigt den första tiden. Orotade suckulenter vattnas sparsamt under rotningen.

Individuella sköteslråd för varje suckulent om denna kräver speciell skötsel finns att läsa vid varje produkt. En bra bas till suckulentjord är scoria lavagrus och pimpstens lavagrus. Blanda med jord / kokosfiber och eventuellt grov sand.

Agaven vill ha och tål en fetare jord så den kan man odla i vanlig blomjord uppblandad med leca, perlite eller lavagrus.

 

Vid varje Hoya står det mer information om den. Hittar du inte den du har köpt så logga in på ditt konto och klicka på din order och på hoyan / produkten du köpt så kommer du till sidan för produkten.