Hoya - försäljnings info

Om Plantanicas Hoya sticklingar och plantor

Vi är själva samlare av dessa underbara växter. Vi odlar och drar upp Hoyor i liten skala. Vi har ingen massproduktion och vissa sorter finns det bara enstaka av. Är du intresserad av någon som är slut på lager så lägg gärna in en bevakning på den. Då får du ett mail så snart den finns i butiken.

Alla mått på sticklingarna är ungefärliga.  Det är svårt att skriva exakta mått på hur stor sticklingen är vid varje klipp / leverans tillfälle. Ibland kan de vara mindre / ibland större än angivet.

Exempel på mått:
1-2 noder / 1- 2 blad:  kan vara en stickling med en nod och ett eller två blad, eller en stickling med två noder och ett eller två blad
1-2 noder / 2 - 4 blad: en stickling med en nod med två blad, eller en stickling med en nod och ett blad i varje nod, eller en stickling med två noder och två eller flera blader i varje nod
10 - 15 cm = flera noder och blad för småbladiga HoyorNod / noder är där bladen växer ut och där hoyan får nytillväxt.

De flesta rotade sticklingarna och plantorna vi säljer är rotade och planterade i pimpsten. Vissa Hoyor är rotade i perlite eller kokosfiber. Inte ofta men ibland rotar vi även i vitmossa. Får du en Hoya levererad i mossa så försök att ta bort så mycket som mossan som möjligt utan att skada rötterna innan du planterar den i jord. Sitter för mycket mossa kvar runt stammen när den är planterad i jord så kan den antingen bli för våt, eller om den har fått torka för mycket så kan det vara svårt att få den fiktig igen. Växter levereras oftast utan kruka då  och är ordentligt märkta med namn.

Orotade sticklingar kan ibland vara svårt att se vad som är upp och ner på sticklingen. Etiketten med namnet på sticklingen sitter alltid med den spetsiga ändan nedåt  så du enkelt kan se vilket håll som är upp och ner och kan plantera den rätt. Ibland ser det ut som bladen hamnar fel på sticklingen, men det beror helt på hur den har växt, om den har vät uppåt eller om rankan har hängt ner, bladen visar aldrig vad som som är upp eller ner på sticklingen. Den del som ska vara neråt är oftast längre. och den som ska vara uppåt så är stammen ovanför bladen väldigt kort.


Alla bilder på rotade sticklingar och plantor är exempelbilder och visar ungefärlig storlek på sticklingen / plantan.

De rotade sticklingar är rotade ca 1 månad eller längre.

De flesta Hoya plantorna / småplantorna  vi säljer har varit rotade i flera månader. Eller så kan det vara en stor stickling som är som en liten planta.

Sticklingarna och plantorna vi i säljer kommer från våra egna plantor och blombilderna visar moderplantan som har blommat.

Plantanicas passion är växter och framför allt Hoyor. Hoyor odlar vi för att själv kunna njuta och fashineras av dessa vackra blommor och blad. Vi har samlat på och odlat Hoyor i över 20 år. Varje stickling / liten planta vi säljer har fått omsorgsfull omvårdnad här hos oss. Vi är noggranna med vår kvalitet och på vad vi säljer.


Av praktiska skäl så lämnar vi inte öppet köp på växter. Vi kan ej heller ta ansvar för din vidare odling av sticklingen / plantan. Är du nybörjare eller osäker på hur man rotar så köp hellre en färdigrotad stickling eller planta (iallafall av de sorterna som är lite mer svårrotade).

 

 Vi är registrerade hos Jordbruksverket och är utbildade i att utfärda växtpass.
From november 2019 ska alla företag som säljer växter online vara registrerade hos Jordbruksverket samt utfärda växtpass för alla växter som skickas.
När du handlar växter av oss så kan du känna dig trygg att vi följer jordbruksverkets regler med kontroll av växter och spårbarhetskrav mm.
Vid beställning av växter hos oss så medföljer ett växtpass med din order.

 

Alla mått och exempelbilder är ungefärliga mått.


Nedan är lite exempelbilder på sticklingar och småplantor

Nedan: små rotade sticklingar

 Nedan plantor av macgillivrayi

Småplantor nedan