Odlingsråd

 Skötsel av dina nyinköpta växter

Hoya Porslinsblommor

Hoya rotade sticklingar / små plantor

De flesta av Hoya plantorna levereras i krukor och är planterade i kokosfiber. Antingen ren kokos eller mix.
När sticklingen kommer hem till dig kan den stå kvar i krukan. Vattna med svag näringslösning då och då. När det börjar bli trångt i krukan med rötter så planteras den om i större kruka. Vissa plantor vi levererar har mycket rötter och kan planteras om rätt så  omgående.

När du får hem nya små plantor så ställ dem ljust varmt och gärna lite fuktigt. Låt dem gärna vänja sig  ett par dagar i det nya klimatet innan du planterar om dem.


 

 

coir kokosfiber kokosjordkokosnötsjord rotning hoya

Kokosfiber eller jord blandning

Kokosfiber    uppblandad med perlite och små lecakulor och / eller lavagrus ( pimpsten och eller scoria). Den grova mixen av coir är väldigt porös och bra att odla i som den är.
Vanlig blomjord går bra att använda också men den behöver blandas upp med perlite och små lecakulor etc så den blir porös. 


Rotade sticklingar / småplantor: Plantera i lucker och porös jordblandning och låt stå skuggigt den första tiden. En bra jordblandning för både små och stora Hoyor kan vara 1 del jord och 1 del kokosfiber och ca 1 del annat substrat, tex perlite och lecakulor. Håll substratet lagom fuktigt och vattna när det börjar torka ut. Måtten på blandningen får man anpassa så det passar en själv och vad man odlar i. Vattnar du ofta kanske du ska ha en porösare jordblandning. Vattnar du mer sällan så vill du ha en porös och lucker blandning som håller fukten längre. Likaså om du odlar i lerkruka eller plastkruka, stor eller liten kruka osv. Alla växtodlare har sin egen blandning vad denne tycker fungerar bra.

 

pimpsten lavagrus odling och rotning av hoya

Lavagrus vulkangrus

Pimpsten och scoria är ett vulkaniskt material som är jättebra att rota sticklingar i. Både Hoya, suckulenter och andra växter. Vi har själv övergått till att rota de flesta sticklingar i detta material då det är väldigt lätt att hålla lagom fuktig och även svårrotade sticklingar brukar gå bra i detta substrat.
Sätt sticklingen i en genomskinlig glasburk eller plastglas. Fyll på till ca en tredjedel  med vatten så substratet är fuktigt.  Fyll på vatten vid behov. Fyll inte vatten ända upp, då blir det som vattenrotning i stället, utan bara i botten ska det vara vatten och sedan drar pimpstenen och eller scorian upp vattnet med hjälp av dess kapilärvärkan.


Svårrotade och svårodlade Hoyor rekomenderar jag speciellt att rota och gärna vidare odling i detta material. Hoyor som kan vara känsliga för att torka ut passar ypperligt att odla i enbart pimpsten.
Pimpsten och scoria passar även bra att blanda i jorden / kokosfibern för att få ett luftigare porösare substrat.

 

 

Plantering av Hoya sticklingar och småplantor

Hoyor / Porslinsblommor vill ha en porös och lucker men samtidigt fuktighetshållande jord. Småplantor och sticklingar planteras till en början i en liten kruka på ca 6 - 8 cm beroende på art och hur mycket rötter de har. Vi använder de små teracottafärgade plastkukorna till all sticklingsuppdagning och tillväxt den första tiden.   I en mindre kruka är det lättare att vattna rätt - vattna igenom krukan och låt torka lite innan nästa vattning. Använder du en för stor kruka från början så får man vattna lite försiktigare - har Hoyan bara lite rötter och man vattnar mycket kan det hända att Hoyan står blöt för länge och rötterna tar skada. Både små sticklingar och plantor klarar att torka upp lite mellan vattningarna. Däremot är det ingen Hoya som vill vara konstant våt, då är risken stor att rötterna ruttnar. De små lastkrukorna sticklingarna och plantorna levereras i  är bra till både små plantor och sticklingar den första tiden.
Plantera om sticklingen / plantan vid behov. När det är fullt med rötter i krukan är det dags att plantera om till en större kruka.


När sticklingen / plantan fått ett bra rotsystem så kan man plantera i en större kruka och i vilken modell man föredrar - plast - lerkruka/ teracotta - stengods osv.
Vattningen av Hoyorna anpassar man mycket efter vilken kruka och jordblandning man har.
Lerkruka / Teracottakrukor torkar ut snabbare än plast och stengodskrukor.
Likaså så får man anpassa jordblandningen till vilken typ av vattnare man är. Vattnar man ofta ska man ha en mer vädränerad jordblandning, vattnar man mer sällan så vill man fortfarande ha en porös jord, men lite mer fuktighetshållande jord.

 

Odling av Hoya

Hoyor trivs i en lucker och porös jordblandning. Vanlig blomjord är för kompakt, även den man köper med små lecakulor i. Gör din egen jordblandning med tex blomjord och / eller kokosfiber uppblandad med små lecakulor och / eller perlite och vermiculite eller pimpsten och scoria. Jorden ska vara porös och genomsläpplig men samtidigt fuktighetshållande.

De flesta Hoyor tål att torka upp mellan vattningarna och är lättskötta och tåliga.  Vissa tunnbladiga Hoyor vill ha lite mer jämn vattning och vill inte torka ut allt för länge. Ingen Hoya trivs med att stå blöt allt för länge, speciellt inte på vintern när det är kallare omgivningstemperatur och dåligt med ljus, minska på vattningen då.

De flesta Hoyor trivs i halvskugga eller ett ljusare läge. Det är dock inte många som vill stå i full sol hela dagen. Många Hoyor växter och trivs även i ett mörkare fönster men de blommar inte bra där. Där passar Hoyor som man mest odlar för de vackra bladverket.
Vid varje art står odlingsförhållanden som rekomenderas. Skuggigt läge kan vara i norrläge eller en bit in i ett ljusare fönster. Ett ljust läge är aldrig direkt i brännande sol. Det kan vara en bit in i ett söderfönster eller i ett sönderfönster som man skuggat. Nästan inga Hoyor vill odlas direkt i sol. Ett söderfönster utan skugga blir väldigt brännande och varmt utan skydd, speciellt på våren är solen extra stark i ett sådant fönster.

 

 

Skötsel av nyanlända suckulenter

Suckulenterna planteras eller rotas i en väldränerad jordblandning. Ställ skuggigt den första tiden. Orotade suckulenter vattnas sparsamt under rotningen.

Individuella sköteslråd för varje suckulent om denna kräver speciell skötsel finns att läsa vid varje produkt. En bra bas till suckulentjord är scoria lavagrus och pimpstens lavagrus. Blanda med jord / kokosfiber och eventuellt grov sand.

Agaven vill ha och tål en fetare jord så den kan man odla i vanlig blomjord uppblandad med leca, perlite eller lavagrus.

 

Vid varje Hoya står det mer information om den. Hittar du inte den du har köpt så logga in på ditt konto och klicka på din order och på hoyan / produkten du köpt så kommer du till sidan för produkten.